Carian


Rangkaian Masjid An-Nur

Rangkaian Masjid An-NurRangkaian Masjid An-Nur merupakan masjid yang dibina dan diwakafkan oleh JCorp dan diuruskan oleh Waqaf An-Nur. JCorp membina dan menguruskan 6 buah Masjid dalam kawasan pembangunannya di sekitar Johor Bahru dan Pasir Gudang. Masjid-masjid itu diuruskan melalui Waqaf An-Nur. Tiga daripada masjid itu terletak di kompleks perniagaan manakala tiga buah lagi ialah masjid kariah iaitu Masjid Sultan Iskandar, Bandar Dato’ Onn, Masjid An-Nur Kotaraya, Masjid An-Nur Kompleks Pusat Bandar, Masjid An-Nur Larkin Sentral, Masjid An-Nur Bandar Pasir Gudang dan Masjid An-Nur Taman Cendana. Masjid Sultan Iskandar, Bandar Dato Onn yang kini mula menjadi salah sebuah masjid utama bagi pelbagai aktiviti keagamaan di negeri Johor. Masjid-masjid ini turut mengadakan program-program ilmu dan program kemasyarakatan. Setiap masjid terletak di lokasi strategik menjadikannya penting serta mendapat tumpuan ahli kariah untuk beribadah serta mengadakan program-program lain.

MASJID AN-NUR BANDAR TIRAM : MASJID KE-7

Waqaf An-Nur diberi tanggungjawab membina dan menguruskan masjid ke-7 di bawah Rangkaian Masjid An-Nur iaitu Masjid An-Nur Bandar Tiram dengan kos keseluruhan pembinaan bernilai RM12 juta.

Masjid An-Nur Bandar Tiram yang bakal dibina di atas tapak seluas 1.96 ekar dijangka siap sepenuhnya menjelang tahun 2024 mampu memuatkan 1,500 jemaah pada satu-satu masa.

Masjid An-Nur Bandar Tiram yang mengambil inspirasi reka bentuk Masjid Sultan Abu Bakar, Johor Bahru turut menerima suntikan dana sumbangan daripada Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU), Jabatan Perdana Menteri; Syarikat kumpulan JCorp seperti Kulim (Malaysia) Berhad, Johor Land Berhad dan Waqaf An-Nur serta dana yang dikumpul oleh Jawatankuasa Penduduk Bandar Tiram, orang ramai dan kariah setempat

ANGGOTA PEKERJA DI MASJID

Bagi memastikan perjalanan masjid teratur dan di dalam keadaan yang baik terdapat 12 orang imam (Eksekutif Agama) 12 orang bilal (Pembantu Eksekutif) yang mempunyai kelebihan dalam bidang masing-masing termasuk dalam seni pembacaan Al-Quran dan ilmu agama telah dilantik. Emolumen anggota pekerja masjid ditanggung oleh Waqaf An-Nur bagi memberikan khidmat terbaik kepada masyarakat Islam di sekitarnya.

 

INOVASI MASJID

Rangkaian Masjid An-Nur meningkatkan program-program inovasi bagi mendekatkan lagi Rangkaian Masjid An-Nur dengan masyarakat. Inovasi ini perlu bagi memastikan institusi agama ini sentiasa menjadi tumpuan dan rujukan oleh masyarakat. Beberapa inisiatif telah dibuat oleh Rangkaian Masjid An-Nur antaranya :

Laman Web ini dibangunkan bertujuan untuk memberi maklumat yang lebih lengkap kepada masyarakat tentang Rangkaian MasjidAn-Nur. Perkongsian jadual aktiviti, gambar dan perkhidmatan serta maklum balas melalui laman web ini membolehkan makluman aktiviti masjid ini diakses di mana-mana sahaja.

MARI BERINFAQ

Pendermaan secara digital oleh Rangkaian Masjid An-Nur boleh dilakukan pada ruang pautan di bawah.

PROGRAM MASJIDAntara program rutin harian, mingguan dan bulanan yang dianjurkan di Masjid An-Nur adalah Kuliah Maghrib, Tazkirah Jumaat, kelas Pengajian Al-quran, kelas Feqah Wanita, MajlisYasin Tahlil dan Doa Selamat, Ceramah Bulanan, Gotong Royong disamping program sambutan hari-hari penting dalam Islam dan program Tafaqquh An-Nur. Program Tafaqquh An-Nur yang dikendalikan sepenuhnya oleh imam Rangkaian Masjid An-Nur meliputi Majlis Bacaan Zikir Asma’ Ul-Husna & Ratib Al-Attasdi Masjid An-Nur Larkin Sentral dan Tafsir Al-Quran di Masjid An-Nur Bandar Pasir Gudang. Beberapa Program Latihan dan Dakwah telah diatur bagi meningkatkan kemahiran anggota pekerja masjid disamping meningkatkkan lagi ilmu yang berkaitan. Program ini diadakan pada setiap hari rabu & khamis bermula jam 9.00 pagi hingga 12.00 tengahari. Pengisian program pada hari rabu ialah Usrah dan Pengajian Aqidah manakala pada hari khamis ialah Pengajian Feqah.


Kelas-kelas Pengajian sepanjang tahun

BIL KELAS PENGAJIAN KEKERAPAN
1 Kuliah Maghrib Setiap Hari
2 Budaya Quran & Sunnah Setiap Hari
3 Kuliah Subuh Mingguan
4 Tazkirah Jumaat Mingguan
5 Kelas Al-Quran Lelaki & Wanita Mingguan
6 Kelas Feqah Wanita Mingguan
7 Kelas Pengajian Falak & Al-Hikam Mingguan
8 Kelas Tahfiz Al-Quran Mingguan
9 Kuliah / Ceramah Khas Bulanan Bulanan
Antara aktiviti-aktiviti yang telah dilaksanakan di Rangkaian Masjid An-Nur sepanjang bulan Januari sehingga Disember

BIL AKTIVITI / PROGRAM
1 Kursus Pengurusan Jenazah
2 Kursus Perubatan Islam
3 Forum Perdana
4 Kursus Asas Haji
5 Smart Solat
6 Program Berkhatan
7 Kursus Penyembelihan
8 Maulidur Rasul


MASJID PELANCONGAN


ISLAMIC INFORMATION CENTRE (IIC) Masjid Sultan Iskandar mula dikenali sebagai Masjid Pelancongan pada tahun 2018 dan mula menerima kunjungan pelancong dari dalam dan luar negara. Pada tahun 2019, masjid ini telah menerima pengiktirafan Malaysia Tourism Quality Assurance (MyTQA) daripada Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC)
19 Disember 2019, Islamic Information Centre (IIC) telah dibuka secara rasmi kepada orang ramai. IIC ini memberi peluang orang ramai untuk mengenali lebih lanjut mengenai keindahan islam dan senibina Masjid Sultan Iskandar. Para pengunjung juga turut berpeluang menyaksikan replika Al-Quran dari pelbagai terbitan dan juga sejarah serta keindahan Kaabah menerusi mesin hologram yang disediakan.

 

PUSARA AN-NUR

 

PUSARA AN-NUR

Waqaf An-Nur menerusi Masjid Sultan Iskandar Bandar Dato’ Onn, Johor Bahru telah dilantik oleh Majlis Agama Islam Johor (MAIJ) sebagai Nazir Khas bagi mengurus dan melaksanakan pembangunan Tanah Perkuburan Islam di Bandar Dato’ Onn, Johor Bahru di atas tanah wakaf berkeluasan 5 ekar yang telah diwakafkan oleh Johor Land Berhad kepada MAIJ.

Tanah Perkuburan Islam yang dikenali sebagai Pusara An-Nur ini dibangunkan menggunakan konsep Kubur Dalam Taman dengan pengurusan bersistematik, teratur dan dilengkapi dengan kemudahan infrastruktur.

Pusara ini juga akan dilengkapi dengan sistem maklumat GeoPusara bagi memudahkan pengurusan perkuburan dan carian maklumat.

Pusara An-Nur ini berkemampuan menampung sebanyak 3916 jenazah dan telah memulakan operasi pada 22 Oktober 2021.

Sehingga Disember 2022, 46 jenazah telah disemadikan di pusara ini.